Magyar | English
 

Jogi anyagok feldolgozását segítő alkalmazás kifejlesztése projekt

Az eGov tanácsadó Kft. 89 445 927 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jóvoltából a „Jogi anyagok feldolgozását segítő alkalmazás kifejlesztése” című, „2018-1.1.1-MKI-2018-0008” kódszámú projekt megvalósítására.

A fejlesztendő webalkalmazás állampolgárok és vállalkozások széles körének - mind földrajzi kiterjedés, mind ágazatok tekintetében – nyújt majd segítséget szöveges dokumentumaik jogi hivatkozásainak azonnali ellenőrzéséhez.
A szolgáltatás a tervek szerint az európai uniós joganyagot nyílt adatként (open data), díjmentesen biztosító EUR-Lex adatbázis használatára épül oly módon, hogy integrálja annak webservice alkalmazását (WEB API).

A szolgáltatás tervezett működési mechanizmusa a következő: Az alkalmazás a kifejlesztett algoritmusok futtatásával a weboldalra feltöltött szöveges állományokat átvizsgálja, (legyen szó akár .doc, .docx vagy .pdf kiterjesztésű fájlról) és egyezéseket azonosít az európai uniós joganyag, illetve a szövegben fellelt jogszabályi hivatkozások, jogszabálycímek között.

A felhasználó a dokumentum ellenőrzésének lefuttatását követően a felületről közvetlenül letölthető, a feltöltött fájltípussal megegyező formátumú állományban kapja vissza a vizsgálat eredményét. A felhasználó különböző vizsgálatokat indíthat a kiválasztott funkció függvényében. Igénybe veheti az alapszolgáltatást, amely eredményeként az eredeti dokumentumtartalomban megtalálható jogszabályi hivatkozások – akár teljes paragrafus szövegek, akár jogszabály címek – különböző színjelöléseket kapnak a jogszabály hatályosságától függően (hatályos/hatályon kívül helyezve/később lép hatályba). Egy másik funkció használatával a felhasználó az általa feltöltött dokumentumban szereplő jogszabályi hivatkozások (jogszabályból hivatkozott szövegrészek) forrását kapja eredményül. Az EUR-Lex adatbázis folyamatosan frissül, így a felhasználó számára garantált, hogy a jogszabályi hivatkozás vizsgálatával kapott eredmény valós, a lekérdezés napján érvényes információkat tartalmaz. A dokumentumok ellenőrzéséhez szükséges online felület a termékfejlesztés kezdeti stádiumában magyarul és egyes európai nyelveken – angol, német, spanyol – áll rendelkezésre a felhasználók számára.

A szolgáltatás a tervek szerint több különböző böngészőre optimalizáltan, illetve mobil alkalmazás letöltésével is igénybe vehető. Az alkalmazás használatával a felhasználók jelentős időt takaríthatnak meg akár a mindennapi ügyintézés, a vállalati munkafolyamatok vagy jogi vonatkozású egyéb gazdasági tevékenységeik (pl.: szerződéskötések) során, illetve megkönnyíti az állampolgárok számára a jogkövető magatartást.


Disclaimer | 2015 eGov Consulting Ltd. -All rights reserved |